100-letnica Hidroelektrarne Količevo Kartona

Koliko energije je potrebno, da obratuje ena slovenska papirnica?

Odgovor je veliko. Ker smo zgleden primer krožnega gospodarstva, se ne opiramo samo na zunanje vire energije ampak se trudimo, da si del potrebne energije zagotovimo sami.

Količevo Karton ima pestro zgodovino – tudi z vidika virov energije. Zraslo je na pogorišču prve svetovne vojne. Ustanovitelj Ivan Bonač, oziroma njegov sin Fran Bonač, je namreč samo zemljišče za tovarno kupil še pred vojno, pa do gradnje ni prišlo dokler se ni vrnil z bojišča. Leta 1920 je podjetje že obratovalo. Da bi si zagotovil dovolj energije za obratovanje je Bonač od kamniškega TITANA kupil pravice za postavitev hidro elektrarne. Na Bakovniku, ob Kamniški Bistrici, je postavil hidroelektrarno, ki jo je s tovarno povezal s 5,2 km dolgim daljnovodom. V hidroelektrarno je postavil dve Francisovi turbini, vsaka s 160 konjskimi očmi.

Danes je hidroelektrarna samo en del vseh virov,  s katerimi zagotavljamo našo energetsko preskrbljenost. Tehnologije so se s časom zelo spremenile in tudi mi smo svojo energetsko učinkovitost zelo izboljšali, seveda z mislijo na okolje in v okviru trajnostnega razvoja.

O tem kdaj drugič….

nazaj na aktualno
Prijava na e-novice