Z vajeništvom do zanesljive zaposlitve

Kot vajenec se naučiš več.

Letos zaključuje šolanje prva generacija, ki se je (po daljšem premoru) spet šolala po vajeniškem sistemu. Ob tem so na GZS pripravili Festival vajeništva in do zadnjega kotička napolnili dvorano, ki je bila pravzaprav premajhna za vse vajence in njihove mentorje, šolnike, delodajalce in predstavnike države. Glede na številne pohvale, ki so jih izrekli sodelujoči, vajeništvo (in vajence) čaka še lepa prihodnost.

Festival vajenistva 2019

Festival vajeništva 2019 je do zadnjega kotička napolnil dvorano na GZS.

Prednosti vajeništva

»Prav vajeništvo je tisto, ki lahko mladim približa poklice, ki so med njimi preslabo poznani in se zato ne odločajo zanje. Pri vajeništvu smo delodajalci, skupaj z zbornicami in šolami močnejši pri promociji teh poklicev, ki jih v gospodarstvu kronično primanjkuje. Vsem mladim, ki se bodo odločili za to pot, ne bo nikoli treba skrbeti za zaposlitev,« je na festivalu povedal Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.

vajeniški sistem šolanja

Več informacij o vajeništvu na spletni strani GZS, vajenistvo.si.

Kako je z vajeništvom v papirni industriji?

V program papirničar, ki se je znova začel izvajati lani jeseni, sta se vpisala dva vajenca. Vajeniški mesti sta dobila v Papirnici Vevče in v družbi Količevo Karton, medtem ko druge štiri papirnice (Paloma, Goričane, Vipap Videm Krško in Radeče Papir Nova) na svoje vajence čakajo v šolskem letu 2019/20. S pomočjo vajeniškega sistema so tudi papirnice dobile spodbudo, da poskrbijo za kakovosten prenos znanja, s tem pa dajo tudi priznanje svojim zaposlenim, ki imajo kot papirničarji bogate izkušnje.

Mesto mentorja ni le delovna naloga, ampak tudi priznanje, da je mentorsko znanje dragoceno in da ga je vredno prenesti na nove generacije. »S tem v papirnicah skrbimo za dolgoročni obstoj podjetij, kar je v temelju tudi družbena odgovornost podjetij,« je na Festivalu vajeništva povedala Lidija Zupančič iz Količevo Kartona.

Cilj vajeništva v papirni industriji je izobraziti nove strokovne kadre, ki bodo neposredno zaposljivi. »Mislim, da smo papirničarji svojo vztrajnost že dokazali s tem, da smo od leta 2015 iz točke, ko nismo imeli še niti izobraževalnega programa, prišli do prvih vajencev. In to je šele začetek,« je dodala Petra Prebil Bašin, direktorica Združenja papirništva.

Lidija Zupančič

Lidija Zupančič iz KK opozorila na pomen znanja mentorjev.

nazaj na aktualno
Prijava na e-novice