Intervju s papirniškim vajencem Maticem

vajenec v Količevo Kartonu

Matic Kovič je eden od dveh dijakov, ki kot vajenca prebijata led v prvem šolskem letu izvajanja vajeniškega programa za poklic papirničar. Mladi perspektivni odbojkar je zgolj po naključju spoznal poklic papirničarja. Danes je nad papirništvom navdušen, saj mu odpira številne možnosti. 

Matic Kovič

Matic Kovič uživa v poklicu papirničarja.

Matic, kaj bi lahko rekli po sedmih mesecih šolanja za papirničarja po vajeniškem programu? Kako danes gledate na svojo odločitev za vpis v ta program in ali bi danes že lahko potrdili, da je bila odločitev prava? –Mislim, da je bila kar prava. Za vajeniški program papirničar sem se odločil sam, starši pa so me podprli. Pravzaprav je do odločitve prišlo nekako po naključju, saj sem pri obisku informativnih dnevov na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana najprej ciljal na logistiko, vendar sem se po zbranih informacijah nazadnje odločil za papirničarja.

Kaj je bilo tisto, kar vas je prepričalo? – Prepričala me je knjižica Postani car, Papirni.Car!, kjer je bilo našteto, koliko različnih poklicev pravzaprav vključuje delo papirničarja. Zdelo se mi je zanimivo in zato sem se odločil poskusiti. Naj povem, da v moji družini nihče ni papirničar.

Postani car, Papirni.Car!

Nikogar nisem poznal, ki bi delal v papirni industriji, zato tudi nisem vedel praktično nič o papirništvu vse do trenutka, dokler nisem prišel v Količevo Karton. Zdaj mi ni žal, da sem se odločil tako. Tudi v prihodnosti se vidim v papirništvu. Mnogi moji vrstniki se danes odločajo predvsem za gimnazijo, a po končani gimnaziji je skoraj nujno nadaljevanje študija na fakulteti. Če pa se odločiš za šolanje na strokovni šoli, imaš takoj poklic, s katerim si zagotoviš prihodnost, še vedno pa lahko nadaljuješ šolanje na fakulteti. Meni se zdi vajeniški sistem tudi boljši od klasičnega načina šolanja.

Zakaj? – Ker se med vajeništvom naučiš več. V šoli, za šolsko klopjo, ne dobiš občutka o tem, kaj se v podjetju dogaja. Res greš na tritedensko prakso, a to je premalo. V šoli seveda tudi ne moremo imeti papirnega stroja, saj je to ogromen stroj. Kot vajenec dobiš stik z delom postopoma, ni šoka, ko prideš po treh letih iz šole v podjetje in je vse novo.

Kako so vas sprejeli v Količevo Kartonu in kako sodelujeta z mentorjem? – Sprejeli so me super, mentor Marjan Miklavčič pa je zelo prijazen in ima zelo veliko znanja. Tudi drugi, ki delajo na drugih delovnih mestih, imajo ogromno delovnih izkušenj, tudi po 30 let in več. Vedno se mi posvetijo, odgovorijo mi na vsa vprašanja, karkoli me zanima, mi povedo, svetujejo … Tudi pazijo name, da se ne poškodujem.

Kaj bi bilo še potrebno storiti na strani promotorjev vajeniškega sistema, da bi se vaši vrstniki pogosteje odločali za to pot? – Ko sem svojim prijateljem povedal, kateri program sem izbral, so bili vsi začudeni in so me na začetku kar spraševali: »Kaj si rekel, kam si se vpisal?« Šele ko sem jim pojasnil, koliko različnih področij in poklicev vključuje papirničar, od strojnika, kemika, mehanika, mehatronika …, potem je bil odziv čisto drugačen. Mladi se sploh ne zavedajo, kakšen je ta poklic. Morali bi poskusiti, da bi videli, kaj to sploh pomeni. Eden od odličnih načinov so tudi videi, ki smo jih na pobudo GZS posneli z namenom promocije vajeništva s Klemnom Bučanom. Mislim, da smo vsi, vseh pet, ki smo sodelovali, dobro predstavili svoj poklic. Poskušali smo pokazati, kaj smo se naučili in kaj lahko mladi dobijo z vajeništvom. Mladi take stvari radi gledajo in mogoče jim bo to pomagalo pri odločitvi.

Kaj vam je v Količevo Kartonu najbolj všeč? – Odnos. To, da so vsi sproščeni, dobre volje in nasmejani, da ne pridejo na delo zamorjeni, da so me sprejeli z odprtimi rokami. Tudi zato bom poskušal še naprej promovirati poklic papirničarja in upam, da naslednje leto pride v KK še kak nov vajenec. Tudi jaz mu bom skušal pomagati.

vajenec v Količevo Kartonu

V kratkem času se je naučil veliko.

Video z Maticem si lahko ogledate tukaj, splošen video o vajeništvu pa tukaj.

nazaj na aktualno
Prijava na e-novice