Car Puščica Za redno je vredno
Kako postanem papirničar?

Kako?

Papirničar lahko postaneš na več načinov: z vajeništvom, dokvalifikacijo ali pa z drugimi naravoslovno-tehničnimi znanji.

V papirništvu se vedno kaj dogaja. Papirnice obratujejo 24 ur na dan, 7 dni na teden in 365 dni na leto. Neprekinjena procesna proizvodnja in dinamično večizmensko delo v stabilnem delovnem okolju so dodatna zagotovila, da ti nikoli ne bo dolgčas.

Šolanje z vajetništvom Tudi za odrasle in brezposelne

#1 Šolanje z vajeništvom

Od jeseni 2018 je mogoče poklic papirničar pridobiti v triletnem programu po sistemu vajeništva ali s praktičnim usposabljanjem z delom. Bodoči papirničarji pol časa obiskujejo pouk v šoli, drugo polovico pa se učijo tam, kjer papir nastaja: ob mentorju v eni izmed šestih slovenskih papirnic po lastni izbiri.

Program za poklic papirničar izvaja

SIC LJ

Kako poteka vajeniški sistem izobraževanja

  • Praktični del se opravlja pod vodstvom certificiranega mentorja, zaposlenega v papirnici.
  • Vajencu po zakonu o vajeništvu pripada mesečna denarna nagrada (v 1./2./3. letniku najmanj 250/300/400 € bruto).

Pogoj za vpis je pogodba o vajeništvu

Pogoj za vajeniško obliko izobraževanja je registrirana pogodba o vajeništvu, ki jo dijak uredi v papirnici, v kateri bo opravljal usposabljanje z delom.

Kako do pogodbe

Devetošolec oz. njegovi starši ali skrbniki pred vpisom kontaktirajo izbrano tovarno papirja in vodjo kadrovskega oddelka seznanijo z nameravanim vpisom v izobraževani program papirničar. Dijak se s potrebno dokumentacijo zglasi v papirnici, kjer pripravijo vse potrebno za podpis vajeniške pogodbe. Pogodbo certificira Gospodarska zbornica Slovenije, ki potrdi, da so mentorji v izbrani papirnici usposobljeni za usposabljanje vajenca.

Oddaj prijavo in se v najbližji papirnici dogovori za vajeništvo.

Pokliči že danes
Dokvalifikacija

#2 Dokvalifikacija

Hitro - samo 6 mesecev

Že delaš v papirništvu ali na katerem od tehniško-naravoslovnih področij? Dokvalifikacija ti omogoča boljše zaposlitvene možnosti v papirnicah. Svojo izobrazbo lahko nadgradiš v samo pol leta. 86-urni izobraževalni program za naziv Papirničar poteka na Inštitutu za celulozo in papir.

Izobrazba katerekoli stopnje s področja kemije, elektrotehnike, strojništva, mehatronike, grafike, informatike ali kovinarstva je dobra odskočna deska za pridobitev NPK papirničar.

Več o NPK (nacionalni poklicni kvalifikaciji) najdeš tukaj

#3 Kariera v papirništvu

Številne možnosti

Uspešen Papirni.Car boš:

  • če si kreativen, ambiciozen in si želiš vsak dan izvedeti kaj novega in zanimivega;
  • če imaš zanimive ideje in rad preizkušaš novosti in spremembe;
  • če te zanimajo različne stvari in se želiš vključiti v inovativno okolje.

Šest slovenskih papirnic zaposluje okoli 2.000 ljudi. V naslednjih letih prihaja do menjave generacij, saj mnogi izmed zaposlenih odhajajo v pokoj. To pomeni, da se v papirništvu v prihodnje obetajo široke zaposlitvene možnosti.

Najbolje pri tem je, da lahko zaposlitvene možnosti uskladiš s tistim, kar te res zanima. Papirništvo nudi možnost kariere različnim izobrazbenim profilom najrazličnejših stopenj, od poklicne do srednje tehniške, od inženirjev do magistrov in doktorjev.

Kariera v papirništvu

Poznaš razpis Združenja papirništva pri GZS?

Diplomiraj in nagrado pokasiraj

Preveri zaposlitvene možnosti v papirnici v tvoji bližini.

Pokliči njihovo kadrovsko službo
Prijava na e-novice