Najavili prve papirniške vajence

Prvi vajenci

Na 22. srečanju papirničarjev na Bledu smo prvič najavili prva vpisana vajenca za poklic papirničar. Tema srečanja je bil sicer papir v digitalni dobi in spremembe, ki jih digitalizacija zahteva.

Petra Prebil Bašin, direktorica Združenja papirništva pri GZS, je na dogodku seznanila javnost, da se novi izobraževalni program za poklic papirničar že izvaja na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana. Triletno šolanje poteka po sistemu vajeništva in je v šolskem letu 2018/19 zabeležil prve vpisane dijake – vajence. Sicer pa je bila glavna tema mednarodnega srečanja papirničarjev tokrat papir v digitalni dobi in spremembe, ki jih digitalizacija zahteva od papirnic.

Kot ključne za uvajanje sprememb so strokovnjaki opredelili usposobljene sodelavce, ki razmišljajo skladno z digitalno dobo. Še ena potrditev za vse, ki se odločate za poklic papirničarja.

Več kot dvesto domačih in tujih strokovnjakov s področja papirne industrije je na 22. mednarodnem srečanju papirničarjev, ki novembra tradicionalno poteka na Bledu, opozarjalo, da bodo papirnice v prihodnje morale narediti spremembe pri poslovnih modelih in v načinu razmišljanja. Kot ključno komponento za uvajanje sprememb so omenili kompetentne kadre, ki razmišljajo skladno z digitalno dobo.

Čeprav digitalizacija proizvodnje prinaša bolj prilagodljivo proizvodnjo, večjo produktivnost, hitrost in kakovost proizvodnje, pa se papirna industrija vse bolj ukvarja tudi z novimi življenjskimi navadami prebivalcev. Papir namreč igra pomembno vlogo v krožnem gospodarstvu in bioekonomiji, saj gre za reciklabilen material, ki predstavlja velik potencial zlasti na področju embalaže.

»Uspešne industrije prihodnosti imajo le dve možnosti: optimizacijo obstoječih poslovnih modelov ali pa razvoj povsem novih poslovnih modelov in izdelkov, kjer bodo ključno vlogo igrali podatki,« je povedal Marko Bohar iz grozda Pametne tovarne in dodal, da prav digitalizacija podpira obe smeri.

nazaj na aktualno
Prijava na e-novice