Navdušen nad poklicem papirničarja

poklic papirnicar

Matteo Zahrastnik iz Radeč se je pred štirimi leti znašel pred izzivom kako nadaljevati svojo profesionalno pot kot medijski tehnik. »Kot medijski tehnik bi lahko ustvarjal na papirju, jaz pa sem se odločil, da grem še eno stopnjo nazaj in delam – papir!« z navdušenjem pojasnjuje Matteo.

Preizkusil se je v ustvarjanju medijskih vsebin in grafičnem oblikovanju, vendar ga delo zgolj za računalnikom in z računalniško miško ni zadovoljevalo. Tako je v kraju, kjer živi, preveril možnost zaposlitve v bližnji papirnici Radeče Papir Nova. Pravi, da je ravno s tem korakom naredil največji karierni napredek.

Zelo dinamično delo

»Ob prihodu v Radeče Papir Nova so me z navdušenjem sprejeli. Razporedili so me v oddelek, kjer nastajajo vrednostni papirji. Področje mi je bilo že takoj všeč in v njem sem se prepoznal. Gre za zelo dinamično delo in vsak dan predstavlja nov izziv. Vse od takrat hodim z veseljem vsak dan v službo,« pravi Matteo. Pojasnjuje, da je pri izdelavi vrednostnih papirjev zelo pomembna natančnost.

Matteo Zahrastnik je navdušen nad poklicem papirničarja.

V štirih letih, odkar je Matteo zaposlen v radeški papirnici, je v proizvodnji vrednostnih papirjev preizkusil vsa delovna mesta in zamenjal več pozicij za papirnim strojem. Imel je možnost do potankosti spoznati to delo. »Po teh izkušnjah sem spoznal, da je to tisto, kar hočem delati!« Bolj kot oblikovanje novih grafičnih podob ga zanima tehnološki napredek na področju zaščite vrednostnih papirjev in boja proti ponarejanju.

Zaščita vrednostnih papirjev

»V prihodnje se želim izobraževati zlasti na področju tehnologije zaščite. Že dobro leto sem v družbi Radeče Papir Nova tehnolog in rad bi še kar nekaj časa ostal na tem delovnem mestu. Do podrobnosti želim osvojiti to pozicijo, poseben izziv pa mi predstavlja tudi to, kako optimizirati proces na papirnem stroju. Mladi imamo veliko idej, lahko pogledamo na stvari od zunaj, z neobremenjenim pogledom. Ker razmišljamo izven okvirjev, lahko ponudimo tudi različne izboljšave, zato menim, da bom lahko kot tehnolog pri optimizaciji proizvodnje vrednostnih papirjev še veliko prispeval.« Tako delo v proizvodnji papirja opisuje Matteo.

Delo v papirni panogi prodornim posameznikom omogoča številne zaposlitvene možnosti in ponuja zavidljive možnosti napredovanja. To potrjuje tudi profesionalna kariera Mattea Zahrastnika, ki je iz proizvodnje v le nekaj letih prešel na delo tehnologa. »V sami proizvodnji sicer papirničarji nimamo stika z naročniki, kot tehnolog pa imam veliko usklajevanja specifikacij z naročniki, kupci in dobavitelji. Dobrodošlo je znanje tujih jezikov, saj je naš papir prisoten po vsem svetu. Včasih je potrebno potovati k naročniku, tako da sem že potoval k naročniku v tropski del Azije.« 

Znanje tudi skozi neformalni program

Matteo Zahrastnik je po končanem rednem šolanju za medijskega tehnika opravil še Papirniško šolo na Inštitutu za celulozo in papir in s tem pridobil specifična znanja s področja papirništva. »Med izobraževanjem v Papirniški šoli sem lahko odlično povezoval teoretično, šolsko znanje z delom, ki sem ga opravljal v okviru zaposlitve na papirnem stroju. Zelo mi je koristilo širjenje znanja, zato bi vpis v omenjeni program priporočal vsakomur, ki želi uspešno delati v papirni industriji,« še dodaja Matteo. Čeprav gre pri Papirniški šoli za neformalno 100-urno izobraževanje, je lahko naslednji korak za zaposlene v papirni industriji tudi pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije. Tako posameznik pridobi uradno priznan poklic, veljaven tudi v tujini.

Poleg praktičnega pridobivanja izkušenj je svoje znanje nadgradil tudi v neformalnem 100-urnem programu.

Matteo svojega navdušenja nad poklicem papirničarja ne skriva in vse skupaj zaobjame v en sam stavek: »Vedno spoznaš in doživiš nekaj novega in prav to je tisto, kar me pri tem poklicu tako močno privlači.«

nazaj na aktualno
Prijava na e-novice