O papirnicah

O papirnicah

V Sloveniji imamo šest papirnic, od katerih vsaka proizvaja drugačno vrsto papirja. Če poenostavimo, jih lahko razvrstimo tako:

Vipap Videm Krško: časopisni, grafični in ovojno-embalažni papirji

Količevo Karton: karton za kartonsko embalažo

Paloma: toaletni in higienski papir

Goričane, tovarna papirja Medvode: papir za knjige in navodila za farmacijo

Radeče Papir Nova: specialni vrednostni papirji z zaščitami

Papirnica Vevče: etiketni papir in papir za gibko embalažo

Z letno proizvodnjo slovenskega papirja bi lahko kar 20-krat potovali do lune in nazaj po en meter široki papirnati cesti.

Goričane, tovarna papirja Medvode, d.d.

Goričane
Goričane

Družba Goričane izhaja iz ene najstarejših slovenskih papirnic, ki je bila ustanovljena leta 1740. Je edina papirnica v slovenski lasti. Kot prva papirnica v Sloveniji, je že pred 10 leti pridobila okoljsko dovoljenje v skladu z direktivo IPPC.

Specializirana je za proizvodnjo izredno kakovostnih, maloserijskih in specialnih papirjev nižje gramature. To pomeni, da se na papirnico Goričane obrnejo tisti, ki želijo visokokakovostne papirje za knjige, monografije, enciklopedije, farmacevtsko in kozmetično industrijo. Papir iz Goričan nosi certifikata FSC in PEFC, kar pomeni, da za izdelavo uporabljajo les in vlakna iz trajnostno naravnanih gozdov.

Papirnica Goričane izvaža papir v več kot 38 držav sveta. Ime družbe srečamo tudi v oddaljenih deželah kot so Šrilanka, Južna Amerika, Izrael, Južna Afrika in Japonska, glavnina izvoza pa potuje večinoma v EU, Turčijo in na Balkan.

Zanimivost: V papirnici v Goričanah izdelujejo papir, na katerega se tiskajo knjige z veliko stranmi: enciklopedije, slovarji, verska literatura. Tudi navodila v škatlici tablet proti glavobolu so zelo verjetno natiskana na papirju iz Goričan.

Goričane, tovarna papirja Medvode, d. d.
Ladja 10, 1215 Medvode
T: 01 582 34 00
www.goricane.si
goricane@goricane.si
kadri@goricane.si

Carsko

Na papirju družbe Goričane je natisnjena tudi najlepša slovenska knjiga leta 2015 po izboru strokovne žirije 31. slovenskega knjižnega sejma, knjiga Plava, avtorja Klemna Koširja.

Najlepša slovenska knjiga 2015

Količevo Karton

Količevo
Količevo

Podjetje Količevo Karton je prepoznano kot najučinkovitejša slovenska papirnica, saj že vrsto let dosega odlične poslovne rezultate, za eno najuspešnejših podjetij pa velja tudi v celotni slovenski predelovalni panogi. Zaposluje okoli 380 oseb in deluje pod okriljem avstrijske skupine Mayr Melnhof Karton GmbH, ki je največji proizvajalec premazanih kartonov iz vračljivega papirja v Evropi in na svetu.

Količevo Karton je med energetsko najučinkovitejšimi evropskimi papirnicami in veliko pozornosti posveča tudi ekologiji. Je izrazito izvozno, proizvodno učinkovito in svetovno konkurenčno podjetje. V podjetju Količevo Karton sta znanje in kompetentnost njihovih zaposlenih prepoznana kot ključna. Tudi zato zaposlenim omogočajo različne oblike usposabljanja in dodatnega izobraževanja na najrazličnejših področjih.

Proizvodnja kartona ima na Količevem skoraj stoletno tradicijo in danes poteka na tehnološko visoko zahtevnih strojih in napravah.

Zanimivost: V papirnici Količevo Karton lahko delaš tudi kot previjalec. To ne pomeni, da boš menjal plenice, ampak boš previjal karton, vodil evidence o kakovosti, gramaturi in izmetu kartona ter pripravljal stročnice. In ne, tudi tu ne gre za fižol.

Količevo Karton, Proizvodnja kartona, d.o.o.
Vir, Papirniška cesta 1, 1230 Domžale
T: 01 729 05 40
www.mm-karton.com
kadri@mm-karton.com

Carsko

Papirni stroj v tovarni Količevo Karton je najdaljši v Sloveniji. Meri 150 metrov ali, povedano drugače, eno nogometno igrišče in pol.

Paloma, higienski papirji

Paloma
Paloma

Si predstavljaš dan brez higienskih papirjev? Že zjutraj na stranišču bi se pošteno zapletlo. V Palomi nastajajo robčki, toaletni papir, servieti, pa tudi kuhinjske, univerzalne, industrijske in medicinske papirne brisače. Če bi letno proizvodnjo tovarne Paloma spremenili v en meter širok trak, bi z njim lahko kar 5-krat prekrili pot do Lune in nazaj!

Paloma obstaja že več kot 140 let, zaposluje okoli 700 zaposlenih in izvozi več kot 80 odstotkov proizvodov v skoraj 40 držav Evrope in sveta.

Leta 2006 je postala prva družba v Sloveniji z znakom Ecolabel, znakom, ki ga Ministrstvo za okolje in prostor podeljuje za izdelke z zmanjšanimi negativnimi vplivi na okolje in odgovorno ravnanje z energetskimi viri.

PALOMA, higienski papirji, d. d.
Sladki Vrh 1, 2214 Sladki Vrh
T: 02 645 71 00
www.paloma.si
info@paloma.si

Carsko

Paloma je ponosni sponzor slovenskih ženskih skakalnih reprezentanc, zato boš Palomo srečal tudi na Ljubnem in v Planici.

Radeče Papir Nova

Radeče Papir Nova
Radeče Papir Nova

V Radečah beležijo kar 270-letno tradicijo pridelave papirja. Si predstavljaš, koliko znanja in izkušenj je to!?

V podjetju Radeče Papir Nova in v hčerinskem podjetju Muflon je zaposlenih več kot 250 ljudi, ki proizvajajo zelo specifične vrste papirja; od farmacevtskega papirja (navodila v škatlicah z zdravili), do grafičnega, risalnega in tehničnega papirja. Tudi barvni papir, na katerega so ti v bližnji fotokopirnici morda skopirali vabilo za rojstnodnevno zabavo, je bil verjetno iz radeške papirnice.

Verjetno najbolj zanimiv izdelek, ki nastaja v Radeče Papir Nova, pa so zaščiteni papirji z visoko varnostjo, ki se uporabljajo za bankovce, potne liste, vize in znamke.

Na področju zaščite so v družbi Radeče Papir Nova razvili tudi inovacijo in zanjo prejeli srebrno nagrado GZS. Preberi več.

RADEČE PAPIR NOVA, d. o. o.
Njivice 7, 1433 Radeče
T: 03 568 05 00
www.radecepapir.si
info@radecepapir.si

Carsko

Veliko držav potne liste in druge dokumente pa tudi bankovce tiska na banknotnih papirjih visoke kakovosti, ki jih izdelajo v papirnici Radeče papir Nova.

Papirnica Vevče

Vevče
Vevče

Etiketa na steklenici očkove najljubše pijače ali papir za embalažo tvojega priljubljenega čipsa, napolitank ali bombonov – vse to delajo v Papirnici Vevče. Prve papirje so na Vevčah izdelali pred več kot 170 leti. Danes je Papirnica Vevče sodobna tovarna z 260 zaposlenimi, ki s svojimi izdelki zalaga znane svetovne multinacionalke kot so Unilever, Masterfoods, P&G, Nestlé,...

Njihovim papirjem se uradno reče »etiketni papir« in »papir za gibko embalažo«.

Za izdelavo ene tone papirja si vevški Carji iz Ljubljanice izposodijo manj kot sedem kubičnih metrov vode, kar je vrhunski dosežek v evropskem merilu. Še več: z uporabo vodočistilne naprave jo v reko vrnejo čistejšo, kot so si jo izposodili.

Papirnica Vevče d. o. o.
Papirniška pot 25, 1261 Ljubljana Dobrunje
T: 01 587 74 52
www.papir-vevce.si
kadri@papir-vevce.si

Carsko

Ko se boste naslednjič sprehajali po trgovini, pomislite, da je vsaka tretja etiketa izdelana na papirju iz skupine Briegl&Bergmeister, katere del je Papirnica Vevče.

Vipap Videm Krško

Vipap Videm Krško
Vipap Videm Krško

Papirnica Vipap Videm Krško velja za največjega proizvajalca papirja v Sloveniji in vodilnega proizvajalca časopisnega papirja v JV Evropi. Dodano vrednost ustvarja s pomočjo dovršenih tehnoloških procesov pri proizvodnji vlaknin in papirja, z zagotavljanjem celovitih in kakovostnih rešitev za svoje uporabnike ter z delovanjem v sožitju z naravnim in širšim družbenim okoljem.

V Vipapu so v preteklosti izvedli vrsto posodobitev na ekološkem in tehnološkem področju. Usmerjeni so zlasti v proizvodnjo recikliranega papirja. Po vsej verjetnosti je odpadni papir, ki ste ga zbirali na šolskih zbiralnih akcijah, potoval v predelavo prav v papirnico Vipap.

Že vse od leta 1939 je Vipap eden od močnih zaposlovalcev v Spodnjem Posavju.

VIPAP VIDEM KRŠKO d. d.
Tovarniška 18, 8270 Krško
T: 07 481 11 39
www.vipap.si
kadri@vipap.si

Carsko

Večina slovenskih in tudi kar nekaj tujih dnevnih časopisov (npr. Blic, La Stampa, Kronen Zeitung) je tiskanih na papirju iz papirnice Vipap.

Prijava na e-novice